Jeśli planujesz otwarcie pizzerii, musisz zainwestować w profesjonalny sprzęt i spełnić wiele wymogów, aby lokal przyciągał klientów. Kompleksowa organizacja to klucz do sukcesu w branży gastronomicznej.
Najpierw formalności
Zanim zamówisz piec do pizzy czy frytownice, najpierw musisz dopilnować wielu formalności. Każdy lokal gastronomiczny musi spełniać wymogi sanepidu, potrzebna jest też dokumentacja HACCP lub HMP/GHP. Przestrzeń należy odpowiednio podzielić – m.in. na zaplecze kuchenne, salę konsumpcyjną, bufet, zmywalnię oraz toalety dla personelu i gości. Musisz też uzyskać koncesję na alkohol, jeśli chcesz go podawać.
Wyposażenie lokalu gastronomicznego
Dopiero następnym krokiem jest przygotowanie lokalu – m.in. zamówienie niezbędnego wyposażenia. Najpierw określ, czego potrzebujesz – na liście zakupów znajdzie się na pewno piec, frytownica gastronomiczna i komora chłodnicza lub inne urządzenie służące do przechowywania produktów.
Piec do pizzy. Niezbędny w każdej pizzerii jest piec do pizzy oraz stół do wyrabiania ciasta – najlepiej z nadstawką. Piec do wypieku słynnego placka może być opalany drewnem lub elektryczny. Urządzenia te mają specjalną konstrukcję pozwalającą im utrzymywać ciepło. Do wyboru jest wiele urządzeń, do profesjonalnego lokalu trzeba jednak zainwestować w jak najlepszej jakości sprzęt, który pozwoli na równomierny wypiek ciasta. Od razu kup też akcesoria drobne – jak łopaty do pizzy, okrągłe noże, pojemniki na ciasto czy torby termoizolacyjne.
Frytownice gastronomiczne. Równie ważnym urządzeniem w pizzerii jest frytownica gastronomiczna – jeśli serwujesz także inne dania, np. kurczaka z grilla. Chrupiące frytki to często dodatek do wielu dań z karty. Sekretem smacznych frytek są ziemniaki z dobrego źródła, ale przede wszystkim odpowiednie smażenie. Frytownice dla gastronomii dostępne są w różnych rodzajach i można znaleźć odpowiednią do danego lokalu – jak m.in. praktyczne i wygodne w obsłudze frytownice elektryczne.
Płyty grillowe. Dobrym pomysłem jest też zainwestowanie w płytę grillową – można na niej przyrządzić m.in. mięsa, ryby czy warzywa. Wiele pizzerii serwuje też inne dania, przekąski i sałatki, a potrawy z grilla cieszą się dużym uznaniem w oczach gości. Mogą zastąpić kuchenkę, pozwalają na szybką i zdrową obróbkę wielu produktów.
Zadbaj o wystrój
Nawet najsmaczniejsza pizza nie przyciągnie gości, jeśli nie zadbasz też o wnętrze – urządzenie lokalu ma duże znaczenie. Całość powinna być przemyślana, uporządkowana i starannie wykonana. Estetyka przyciągnie klientów nie tylko na pizzę.