Z jakimi dodatkami serwować łososia

Ryby stanowią świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele osób traktuje je jako istotny element swojej diety. Warto wiedzieć, które dodatki najlepiej serwować wraz z łososiem.

Warzywa

Dania na bazie ryby nie powinny być zdominowane przez intensywne w smaku składniki. Łososia MOWI warto więc serwować z zielonymi warzywami. Jego smak idealnie komponuje się np. z duszonym szpinakiem. Można również wykorzystać świeże liście warzywa.  Kolejną możliwością są gotowane na parze brokuły. Ich wygląd idealnie będzie współgrał z różową barwą łososia. Dania rybne można również wzbogacić gotowanymi zielonymi szparagami. Warzywa te świetnie współgrają ze smakiem sosu holenderskiego. Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie jogurtu naturalnego. Łosoś dobrze komponuje się również z ugotowaną fasolką szparagową. Można ją podawać z masłem oraz świeżymi ziołami. Wiele osób serwuje łososia z marchewką. Jest to nietypowe połączenie, jednak mini odmiany tego warzywa gotowane na parze dobrze komponują się z rybą. Tradycyjnym dodatkiem do łososia są również popularne ziemniaki. Zamiast nich można zdecydować się też np. na słodkie bataty.

Inne dodatki

Łosoś świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami oraz kaszą. Najlepiej wybrać jaglaną, gryczaną, jęczmienną lub niepaloną odmianę tego produktu. Do przygotowania dań na bazie łososia można użyć również ryżu. Świetnie sprawdzi się popularny, biały, długoziarnisty gatunek. Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie ryżu parboiled.

Wino

Smak łososia można urozmaicić odpowiednio dobranym alkoholem. Tłuste ryby idealnie komponują się z pełnym, białym winem – warto tutaj wskazać beczkowe Chardonnay, Viognier, Marsanne lub Semillon z Hunter Valley. Alkohole te można serwować wraz z lekkimi daniami bez dodatku aromatycznych sosów. Smak łososia wędzonego świetnie wzbogaci również wino Sancerre, Chablis lub Pinot Gris. Do na ryby grillowanej warto podać Merlot lub Riesling.

Łosoś świetnie komponuje się z zielonymi warzywami, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Dobór odpowiednich składników zależy w dużej mierze od gustów smakowych danej osoby. Należy również pamiętać, że ryba i dobry gatunek wina to idealne połączenie na elegancką kolację lub obiad.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here