Czy pamiętacie z dzieciństwa stragany wypełnione smakołykami, pośród których widoczne były czarne zawijane cukierki? Czy pamiętacie ich słodki ziołowy smak??? Jako dzieci nie przepadaliśmy za ich smakiem, najczęściej ukradkiem wyrzucaliśmy je do kosza lub częstowaliśmy nimi mniej lubianych kolegów. Tymczasem te czarne intrygujące cukiereczki były i są powszechnie lubianym smakołykiem za granicami naszego pięknego kraju – w Holandii czy we Francji. Mowa oczywiście tu o cukierkach lukrecjowych, które poza atutami smakowymi, mają nam wiele do zaoferowania.
Właściwości ochronne lukrecji
Dzięki zawartości dużej ilości substancji aktywnych takich jak: kwas glicyryzynowy i glicyretynowy, flawonoidy, saponiny oraz innych zioło to jest obiektem wielu badań naukowych. W ich toku, wykazano, że ekstrakt z lukrecji ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Cukierki z lukrecji są tak popularne również ze względu na ich pomocny przeciwdrobnoustrojowy wpływ w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Lukrecja stymuluje układ odpornościowy do działania, łagodzi stany zapalne oraz alergiczne, zawiera moc antyoksydantów.
Lukrecja regeneruje i oczyszcza narządy wewnętrzne
Ekstrakt z lukrecji ma zbawienny wpływ na regenerację błony śluzowej żołądka. Działa on hamująco na wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co może być pomocne w leczeniu nadkwasoty.
Dodatkowo, korzeń naszego słodkiego ziółka zawiera saponiny, czyli związki, które zmniejszają gęstość i lepkość śluzu zalegającego w układzie oddechowym. Lukrecja ułatwia odkrztuszanie zalegających wydzielin. Wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych oraz zatok.
Glicyryzyna znajdująca się w korzeniu lukrecji wykazuje sprzyjającą dla człowieka właściwość. Otóż znakomicie wiąże wodę, co ma zastosowanie w prawidłowym nawilżaniu tkanki łącznej np. chrząstek, mięśni oraz innych komórek.
Jako dzieci nie byliśmy świadomi wielu zalet lukrecji. Dziś zapewne wielu z nas w szczególności wybierałoby z paczki cukierków te o czarnym kolorze i ziołowym smaku.
Źródło: