Białko w diecie

0
914

Białko to bardzo istotny element zdrowego, zbilansowanego jadłospisu. Stanowi ono podstawowy budulec naszego ciała, ale spełnia również wiele innych funkcji. Warto pamiętać o nim w codziennym menu. Dobrym źródłem białka mogą być znane i lubiane serki homogenizowane Danio.

Wszyscy jesteśmy świadomi, że odpowiednie żywienie wpływa na nasz organizm i samopoczucie. Niestety często nie wiemy, jak powinno ono wyglądać w praktyce, by nasze ciało i umysł były w dobrej kondycji. Bazą prawidłowej diety są makroskładniki w odpowiednich proporcjach i zalicza się do nich właśnie białko.

Właściwości białka

Często nie myślimy o podaży makroskładników, między innymi białka i nie zwracamy uwagi czy spożywamy je w odpowiednich ilościach w naszej diecie. Warto wiedzieć o nim, że1:

  • Przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej
  • Pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości

Ile białka potrzeba nam w diecie? To zależy – wiek, płeć, stan zdrowia czy nawet styl życia mają wpływ na nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Wyższe będzie ono u osób aktywnych fizycznie czy kobiet w ciąży, a także u dzieci i młodzieży

Źródła białka w diecie

Wiesz już, jak istotnym składnikiem pokarmowym jest białko. Produkty mleczne i nabiał w diecie stanowią jego przykładowe źródło. Które jednak z tych produktów wybrać? Warto spojrzeć na:

  • jogurty naturalne i smakowe,
  • serki homogenizowane (np. pożywny bo bogaty w białko serek Danio),
  • mleko,
  • twarożki.

Wymienione produkty mogą być świetną bazą do różnorakich dań i deserów.

Dieta bogata w białko to prosta sprawa, a nie skomplikowana operacja, wymagająca wyszukanych produktów czy trudnych przepisów. Łatwo dostępne jogurty czy serki homogenizowane bez problemu da się włączyć do codziennego menu. Spróbuj sam i przekonaj się, że zdrowe odżywianie nie musi być trudne!

1. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here