Tort weselny

Na weselach często kulminacyjnym momentem jest chwila podania tortu. To wtedy goście mają możliwość skosztować prawdziwego cukierniczego cudu smakowego. Jednak to nie jedyna okazja, gdy bawiące się osoby mogą spróbować czegoś słodkiego. Uzupełnieniem tortu bywają bowiem słodkie stoły, na których umieszcza się pokrojone ciasta, babeczki, ciasteczka, desery i słodycze dla dzieci.

Zamówienie z jednej cukierni

Powstaje więc pytanie: czy słodki stół i tort weselny powinny się uzupełniać i tym samym pochodzić z jednej cukierni? Nie jest to konieczne, ale na pewno ze względów praktycznych (i zwykle finansowych) dość klasyczne rozwiązanie. Cukiernia artystyczna przygotowując tort weselny ma bowiem większe pojęcie o jego smaku, wyglądzie i dekoracji, więc może bez żadnego problemu przygotować również dopasowany do niego słodki stół. Gdyby ten ostatni robił ktoś inny, mógłby nie trafić ani w gusta smakowe, ani w wygląd słodkości.

Podobne smaki

Chociaż dla niektórych może to być bez znaczenia, utrzymanie podobnej „linii” smakowej w słodkościach serwowanych na weselu jest dość istotne. Jeśli tort weselny z cukierni https://www.art.sarzynski.com.pl/ jest bardzo owocowy, przełamywany lekką puszystością nadzienia śmietanowego, to dobrane ciasta i ciasteczka również powinny mieć owocowo-śmietankowy akcent. Można też pójść w zupełnie inną stronę i przygotować ciasta w absolutnym kontraście do tortu, np. z czekoladą, wanilią albo nutą kwaskowych dodatków.

Tematyczne słodkie dekoracje

Jakkolwiek jednak kwestia smaku tortu i ciast weselnych jest zwykle zależna od gustu samej pary młodej oraz gości, o tyle ich dekoracje muszą już być utrzymane w podobnym stylu. Dotyczy to nie tylko ich wyglądu, ale przede wszystkim struktury. Jeśli głównym elementem zdobiącym tort są czekoladowe liście, płatki albo kształty wykonane z masy cukrowej, to podobne dekoracje powinny być zachowane na ciasteczkach, babeczkach czy mini tartach. Nie tylko wygląda to ładnie i estetycznie, ale przede wszystkim wskazuje na doskonały kunszt cukiernika, który potrafi połączyć w ten sposób ze sobą różne rodzaje wypieków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here