Produkty pszczele od dawna cieszą się dużą popularnością wśród osób zainteresowanych naturalnymi sposobami poprawy stanu zdrowia. Nic w tym dziwnego, bo miód, mleczko pszczele czy propolis obfitują w substancje wzmacniające organizm w walce z wieloma schorzeniami. Znajdują zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i w ich leczeniu. To właśnie z prozdrowotnych właściwości tych produktów korzysta jeden z działów medycyny niekonwencjonalnej – apiterapia.
Do najbardziej znanych produktów pszczelich należy bez wątpienia miód. Produkowany z nektaru kwiatów dostępny jest w wielu rodzajach. Lipowy, wrzosowy czy gryczany to tylko część z nich. Chociaż miód składa się w dużej mierze z cukrów prostych, nie brakuje w nim cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Należą do nich kwasy organiczne, aminokwasy, enzymy i związki fenolowe.
Właściwości zdrowotne produktów pszczelich
Miód zawiera witaminy: C, A i z grupy B, a także minerały takie jak magnez, potas, żelazo, cynk i chrom. Działa niczym antybiotyk, ale nie tylko. Pomaga osobom cierpiącym na alergie, stany lękowe i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wykazuje działanie przeciwbólowe, oczyszcza rany i usprawnia pracę nerek. W ramach profilaktyki po miód można sięgać każdego dnia. Sprawdza się jako dodatek do deserów i sosów. Stanowi zdrowszą alternatywę dla białego cukru. Warto pamiętać, aby go nie podgrzewać, bo wysokich temperaturach traci wiele ze swoich cennych właściwości.
Propolis to kolejny produkt pszczeli o korzystnych właściwościach zdrowotnych. Kryje w sobie bogactwo przeciwutleniaczy i minerałów. Przynosi ulgę w infekcjach dróg oddechowych i schorzeniach układu pokarmowego. Łagodzi zmiany skórne takie jak wypryski czy rany po oparzeniach. Ma też działanie przeciwnowotworowe.
Mleczko pszczele stanowi źródło białka i niezbędnych dla człowieka aminokwasów. Obfituje w witaminy z grupy B i liczne minerały. Poprawia przemianę materii i wspiera regenerację organizmu. Polecane jest cukrzykom i osobom o niskiej odporności.
Pyłek pszczeli podobnie jak mleczko zawiera łatwo przyswajalne aminokwasy, a ponadto przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Sprawdza się w diecie sportowców i osób pracujących umysłowo, bo poprawia sprawność fizyczną, koncentrację i odporność.
Zdrowotne zastosowania produktów pszczelich są bardzo szerokie i znane od lat. Miód, propolis, mleczko pszczele i inne produkty pszczele – pasieka Łysoń odznaczają się wysoką wartością odżywczą. Zawierają cenne dla zdrowia substancje, które poprawiają pracę układu odpornościowego, pokarmowego, krążenia i nie tylko.